Bangkok bezoeken

Een bezoek aan Bangkok zal je altijd bijblijven, zeker als dit je eerste kennismaking is met een grote Aziatische stad. Alle zintuigen worden dusdanig geprikkeld dat een paar dagen heerlijk aan een Thais strand een weldaad zijn na een paar dagen (of langer) in Bangkok. Hier is vrijwel overal geluid van verkeer en mensen. Je ruikt vrijwel overal luchtjes, soms aangenaam door bijvoorbeeld streetfood of wierook, soms onaangenaam door afval of ander vieze luchtjes. Bangkok is een echte stad met alle voordelen en nadelen van het leven of bezoeken van een grote stad. Hoewel het misschien niet de mooiste bestemming van Thailand is, hoort een bezoek aan Bangkok absoluut bij een rondreis door dit fascinerende Aziatische land.




Naar Bangkok reizen

Als je Bangkok wilt bezoeken dan is het vliegtuig is vanuit Nederland of België dé manier om naar Bangkok te reizen. Zelfs als je vanuit elders in Thailand naar Bangkok reist dan is de kans erg groot dat je dat per vliegtuig doet. Dat is immers het meest efficiënt. Op onze pagina over vliegen naar Bangkok lees je alles over de goedkoopste vliegtickets, de luchthavens van Bangkok en hoe je van de twee vliegvelden van Bangkok naar de stad kunt reizen.

Hoeveel dagen?

Een vraag die veel gesteld wordt is hoeveel dagen je in Bangkok nodig hebt. Dat hangt zoals zoveel dingen van meerdere factoren af, waardoor er geen eenduidig antwoord mogelijk is. Wil je echt alle hoogtepunten van Bangkok gaan bekijken of wil je vooral de sfeer van de stad even proeven? Sta je vroeg op om alles uit je dag te halen of kom je langzaam op gang waardoor je minder in één dag kunt doen? Ligt je accommodatie handig als uitvalsbasis of ben je dagelijks vrij veel tijd kwijt om je te verplaatsen. Al dit soort zaken zijn van invloed.

In het geval dat je puur alleen naar Bangkok reist voor een stedentrip dan zouden we toch wel een dag of drie tot vier ter plaatse adviseren. Als je ook nog uitstapjes wil maken naar een drijvende markt (die liggen buiten Bangkok) of een dagtrip maken naar de voormalige hoofdstad Ayutthaya dan heb je eigenlijk al één of twee extra dagen nodig.

Mocht je een rondreis door Thailand willen maken van twee tot drie weken dan zouden we het verblijf in Bangkok iets inkorten. Twee tot drie dagen moet dan voldoende zijn, want anders kom je waarschijnlijk krap te zitten met de rest van je schema. En Wie echt tijd tekort komt die kan zelfs in één dag redelijk wat van Bangkok zien. Lees het verhaal maar eens waarbij Bangkok in één dag bezocht wordt: Bangkok in 12 uur – de highlights van Bangkok.

Bangkok bezoeken

Overnachten in Bangkok

Het aanbod van accommodaties is enorm in Bangkok. Je kunt goed en zeer goedkoop overnachten in de vele hostels die Bangkok telt, je flink in de watten laten leggen in luxe vijfsterrenhotels en verblijven in alles wat hier ergens tussenin valt.

Op onze pagina ‘waar overnachten in Bangkok‘ lees je meer info over de verschillende leuke en goed gelegen wijken in Bangkok om te overnachten.

Wie slim is die gaat natuurlijk op zoek naar de laagste prijs om te overnachten in Bangkok. Wat natuurlijk van invloed is, is waar en wanneer dat je je stedentrip naar Bangkok maakt. Wat niet iedereen weet is dat er voor dezelfde hotelkamer of appartement op dezelfde reisdata soms flinke prijsverschillen voor kunnen komen. Soms scheelt het slechts enkele euro’s, maar soms kan het verschil oplopen tot meer dan vijftig procent! Dat komt door de verschillende prijsafspraken en voorwaardes die de tussenpartijen zoals Booking, Amoma of Expedia bij de accommodaties hebben. Zelf vergelijken is bijna geen doen, want dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken zelf altijd Trivago om de goedkoopste kamers in Bangkok te vinden. Deze populaire hotelsite vergelijkt voor jouw reisdata alle prijzen van hotels, appartementen en hostels met elkaar en laat je vervolgens zien waar je het goedkoopste kunt boeken. Handiger kan het toch niet?

Bekijk de laagste prijzen voor hotels, appartementen en hostels in Bangkok via trivago.nl



Vervoer in Bangkok

Het aantal soorten vervoer waar je in Bangkok gebruik van kunt maken is legio. Alleen al op het gebied van openbaar vervoer zijn er verschillende systemen die elkaar prima aanvullen. Zo is de Airport Rail Link een prima manier om je tussen Suvarnabhumi International Airport en de stad te verplaatsen. De Skytrain verbindt redelijk wat populaire plekken in Bangkok met elkaar. Zo kun je met de Sukhumvit Line gemakkelijk naar de Chatuchak weekendmarkt reizen of met de Silom Line naar de populaire wijk Silom of naar station Saphhan Taksin van waaruit je over kunt stappen op de verschillende veerdiensten die op de Chao Phraya rivier varen.

Veerboten zijn een ideaal vervoermiddel op de Mae Nam Chao Phraya. De goedkoopste zijn de lokale expressboten met oranje, gele of groene vlaggen. Een tocht met één van deze boten kost praktisch niets. Omdat ze daarom wel erg populair zijn kan het soms even duren voordat je een plekje hebt, zeker tijdens de spitsuren. De boten met blauwe vlaggen zijn eigenlijk speciaal voor toeristen bestemd en daarom ook duurder. Je kunt een los ticket kopen voor een enkele vaart op deze boten van de Chao Phraya Tourist Boats. De meeste toeristen kiezen echter voor een dagkaart waarbij ze onbeperkt op en uit kunnen stappen. Deze boten worden daarom ook hop-on-hop-off-boten genoemd. Wie overigens in Bangkok op zoek gaat naar hop-on-hop-off bussen die zal bedrogen uitkomen. De hoge verkeersdruk maken het eigenlijk vrijwel onmogelijk om een dergelijk product aan te bieden in deze Thaise metropool.

Vervoer in Bangkok

Ondergronds reizen kan ook in Bangkok. De metrolijn (MTR) loopt vanuit treinstation Hua Lamhong eerst in oostelijke richting om vervolgens noordwaarts te rijden. Voor toeristen zijn de stations tussen Hua Lamphong en Sukhumvit over het algemeen het meest interessant. Hiertussen liggen enkele metrostations die in de buurt van populaire wijken of bezienswaardigheden liggen. Ook kun je zowel bij station Silom als bij station Sukhumvit overstappen op de Sky Train (BTS).

metro

Bussen rijden ook volop in Bangkok. Door de verkeersdrukte is dit vaak niet de meest ideale manier van transport. In sommige delen van de stad ontkom je niet aan het gebruik van de bus omdat er geen andere optie is, behalve de duurdere taxi’s en tuktuks. De goedkope bustickets koop je bij de chauffeur. Op verschillende plekken zoals supermarkten kun je een plattegrond kopen waar de bushaltes en routes op vermeld staan.

Alle bovengenoemde vormen van openbaar vervoer zijn voor westerse begrippen goedkoop. Denk aan pakweg tot 45 Baht per enkele rit. Voor de Sky Train (BTS) kun je ook een voordelige dagpas kopen. Bij vier tot vijf ritten op een dag heb de aanschaf er uit gehaald. Je kunt met een dagkaart van de Sky Train geen gebruik maken van de bus of metro. Daar heb je weer aparte kaartjes voor nodig.

Taxi’s rijden volop rond in Bangkok. De taxi is niet duur in Bangkok, zelfs niet als je wat langere afstanden in de stad aflegt. Het is wel belangrijk te weten dat je de taxichauffeur altijd op basis van de taximeter moet laten rijden. Een vaste prijsafspraak is vrijwel altijd in het nadeel van de klant. Mocht de taxi over de expressway rijden dan moet je behalve de normale ritprijs ook de tol voor deze snelle weg betalen.

Wat is er Thaiser dan de tuktuk als vervoermiddel? Hoewel deze gemotoriseerde riksja ook in andere landen voorkomt (en meestal ook in het buitenland geproduceerd wordt), worden deze driewielers al zeer snel met Thailand en met name Bangkok geassocieerd. Deze lawaaierige tweetakt vervoermiddelen waarvan het geluid klinkt als ’toek toek’ zie je veelvuldig in het straatbeeld van Bangkok. Toeristen kiezen daarom graag voor deze leuke en soms vrij spannende manier van vervoer in de stad. De chauffeurs staan bekend om hun rijgedrag waarbij ze lijken alle snelheidsrecords te willen verbreken en verkeersregels vaak massaal aan de laars lappen. Prijstechnisch is de tuktuk niet de meest ideale manier van vervoer. Ze rijden zonder meter. Je moet dus vooraf een prijs afspreken. Afdingen is hierbij een absolute must en zelfs dan ben je vrijwel altijd duurder uit dan met een taxi. Voordeel is wel dat de tuktuk vaak wat sneller is door het rijgedrag.

tuktuk

Fietsen

De fiets is niet het beste transportmiddel voor Bangkok. Zeker als je de weg niet goed kent is het een risicovolle manier om jezelf in deze drukke en vaak chaotische metropool te verplaatsen. Fietspaden zijn er amper en het verkeer is ook niet echt ingesteld op het delen van de weg met fietsers. Er zijn wel een aantal plekken waar je prima recreatief kunt fietsen. een mooi voorbeeld hiervan is Lumpini Park. Daar zitten wel wat restricties aan. Je mag hier alleen fietsen tussen 10 en 15 uur overdag en je moet je beperken tot de aangegeven fietspaden in het park. Daarnaast geldt er een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur voor fietsers in het park. Hoewel op eigen houtje fietsen in Bangkok niet direct onze voorkeur zou hebben, betekent het niet dat je helemaal niet zou moeten fietsen in Bangkok. Sterker nog: onder begeleiding van een goede gids is het zelfs zeer leuk om Bangkok met de fiets te ontdekken.



Fietstocht met gids

Wil je het echte Bangkok ontdekken? Dan is de Bangkok Fietstour een goed idee. Tijdens deze fietstocht met ervaren Engelstalige gids krijg je een stukje te zien van het dagelijks leven in Bangkok. Via smalle steegjes en fietspaden die op veel stadskaarten niet eens aangeduid staan rijd je als het ware bijna door de huizen van de locals. Onderweg zie, ruik en hoor je Bangkok op allerlei manieren. Er wordt een aantal keren gestopt om wat uitleg te geven over Bangkok en om een tempel te bezoeken. Daarnaast wordt er ook een authentieke Thaise markt bezocht waar een aantal kleine lokale lekkernijen geproefd worden.

De basis voor deze fietstochten is gelegd door een Nederlander: Co van Kessel. Hij streek in de jaren tachtig van de vorige eeuw neer in Bangkok en begon de stad op zijn mountainbike te verkennen. Hij begon de beste routes vast te leggen op papieren kaarten en later ging hij mensen meenemen op de fiets om op deze manier Bangkok te ontdekken. De routes variëren, maar hebben wel als overeenkomst dat ze in de geest van de in 2012 overleden Co van Kessel uitgevoerd worden. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de locals. Er zitten daarom geen fietsbellen op de fietsen omdat de mensen daar last van hadden. Jaarlijks zijn er ongeveer 15.000 mensen die aan een fietstocht met Co van Kessel Tours deelnemen. Een zeer groot deel hiervan zijn Nederlanders!

Reserveren voor de drie uur durende fietstocht is verplicht. Dat kan bij Baja Bikes, die al jarenlang samenwerkt met Co van Kessel Fietstours. Je kunt deelnemen aan de ochtendtocht (vertrek om 8:00 uur) of de middagrit (vertrek om 14:00 uur). Hoewel reserveren een verplicht is, mag je altijd kosteloos annuleren of wijzigen.

Bekijk de Bangkok Highlights Fietstour en reserveer direct online

Fietstocht met gids

Winkelen in Bangkok

Bangkok is een waar winkelparadijs. De vele winkels, shopping malls en markten zorgen ervoor dat je hier dagenlang of zelfs wekenlang zou kunnen winkelen. Behalve het enorme aanbod zijn ook de prijzen voor onze begrippen vaak zeer aantrekkelijk. Dat geldt vooral voor lokaal geproduceerde producten waaronder kleding, souvenirs en decoraties. De beste winkelcentra vind je onder andere rond Siam Square, in het district Pratunam en rond Thanon Silom. In de shopping malls gelden vaak vaste prijzen. Uitzondering hierop zijn de lokale ondernemers die hier ook wel te vinden zijn. In de upscale winkelcentra zijn het echter vooral de grote ketens en wat duurdere winkels die hier hun waren tegen veelal vastgestelde prijzen aanbieden. Afdingen wordt hier, in tegenstelling tot de handel op straat, amper geaccepteerd. De prijzen in deze winkels liggen ook niet zoveel lager dan wat je in Europa zou betalen. Iets lagere belastingdruk en lonen zorgen er wel voor dat het meestal wel wat voordeliger is. Als je de BTW terug kunt vragen dan kan het nog wat meer schelen. Er gelden wel drempels (minstens 500 baht aan aankopen in totaal, minstens 2000 Baht per factuur) en de balie op de luchthaven voor VAT-refunds is vaak erg druk.

De beste plekken om op koopjes te jagen zijn de vele markten die Bangkok telt. Het aanbod op de verschillende markten loopt aardig uiteen. Zo staat de Patpong Nightmarket vooral bekend om de vele namaakartikelen van bekende merken terwijl andere markten zich bijvoorbeeld vooral richten op mode of kunstnijverheid. Een markt die je als echte marktliefhebber eigenlijk niet over mag slaan als je in Bangkok bent is de Chatuchak Weekend Market. Deze weekendmarkt is niet alleen de grootste markt van Bangkok, deze gigantische markt behoort zelfs tot de grootste markten ter wereld. De bijnaam van de Chatuchak Weekend Market is niet voor niets ‘de moeder van alle markten’. In totaal bestaat deze markt uit ongeveer 15.000 stalletjes (!). Een deel hiervan is doordeweeks ook open (woensdag, donderdag en vrijdag). De echte drukte is op zaterdag als er gemiddeld zo’n 150.000 bezoekers per dag op de vele spullen afkomen die hier verkocht worden.

Winkelen in Bangkok

Bangkok met kinderen

Redelijk wat Nederlandse gezinnen die een vakantie in Thailand vieren gaan ook naar Bangkok. Maar de vraag is natuurlijk of deze grote stad wel geschikt is om met kinderen naartoe te gaan. Het antwoord luidt heel simpel ‘ja!’. Net als voor volwassenen is ook Bangkok voor kinderen een interessante kennismaking met de Thaise cultuur en samenleving. Het feit dat je je in een miljoenenstad begeeft zorgt er alleen maar voor dat alles nog intenser is. Daarnaast heeft Bangkok het voordeel dat er voor kinderen van alle leeftijden voldoende leuke dingen te zien en te doen zijn. De leeftijd van de kinderen speelt natuurlijk wel een rol. Voor de allerjongsten is Bangkok misschien wel erg druk. Let bij kinderen vooral op dat ze geen problemen krijgen door het drukke verkeer.

Als je met kinderen naar Bangkok gaat dan zijn alledaagse dingen zoals een rit met de Sky Train, een tochtje over de Mae Nam Chao Phraya of een boottocht door de khlongs van de stad al een leuke belevenis. Ook de moeite waard is het uitzicht vanaf Baiyoke 2 Tower of natuurlijk een spannende rit met een tuktuk door de straten van Bangkok.

Wil je met kinderen dieren zien dan kan dat op verschillende plekken. De meest mooie vlinders kun je in de Bangkok Butterfly Garden bewonderen. Deze is alle dagen van de week behalve maandag open en de toegang is gratis. Erg leuk voor kinderen is het Queen Saovabha Memorial Institute. Dit instituut staat ook wel bekend als de ‘snake farm’. Het is een plek waar je alles leert over slangen en waar je verschillende exemplaren van deze reptielen kunt bewonderen. Wil je een dierentuin bezoeken? Dat kan in het district Dusit waar de Dusit Zoo te vinden is. Deze dierentuin stamt uit 1938 en is wat verouderd. Desalniettemin heeft zowel jong als oud hier vaak een prima dagje. Onderwaterdieren bekijk je in de aquaria van Bangkok Sealife Ocean World. Deze is te vinden in winkelcentrum Siam Paragon dat bij Siam Square ligt. Wat wij persoonlijk over zouden slaan is Safari World, omdat we dieren laten poseren met mensen en allerlei kunstjes laten zien voor geld niet echt diervriendelijk is.

Op het gebied van pret- en waterparken is er ook wel wat te beleven in Bangkok. Siam Park City is een groot pretpark met onder andere een groot waterpark. Hier kun je je prima een hele dag met het gezin vermaken. Kies wel voor een doordeweekse dag als je de drukte een beetje wilt vermijden. Net buiten de stad Bangkok ligt Dreamworld. Dit amusementspark wordt ook wel als het Disneyland van Bangkok beschreven. De figuren van Disney zul je hier niet aantreffen, maar men wil meer aanduiden van welke niveau het park zou zijn. De meningen van bezoekers lopen hierover wel uiteen. Het park is overigens vooral de moeite waard voor jongere kinderen. Met tieners zouden we hier niet zo snel een dag voor uittrekken.

Bangkok met kinderen

Nachtleven

Uitgaan is voor velen een belangrijk onderdeel van een bezoek aan Bangkok. Bangkok bruist en heeft misschien wel het beste uitgaansleven van het gehele Verre Oosten. Het aanbod van uitgaansgelegenheden is zeer divers. Je kunt ronduit goedkoop uitgaan in het backpackersgebied in de wijk Bangklamphoo, maar ook gaan clubben in de beste clubs die Thailand telt. Bij de betere clubs is er vaak wel een vrij streng deurbeleid waarbij je op basis van kleding geweigerd kunt worden. Bij de hipste plekken zit men ook niet altijd te wachten op bezoek dat de leeftijd van pakweg 30-35 jaar gepasseerd is.

Populair in een metropool als Bangkok zijn de zogenaamde rooftopbars. Deze vaak trendy bars waar je vaak ook wat kunt eten zijn aangelegd op het dak of op de bovenste verdieping van hoge gebouwen. Dit zijn vrijwel altijd hotelgebouwen. Je hoeft niet persé gast in het betreffende hotel te zijn om de bar op het dak te bezoeken. Deze vaak trendy en relatief dure bars vormen een belangrijk onderdeel van het uitgaansleven in Bangkok. Onder het genot van een drankje kun je bij veelal zwoel weer en aangename klanken genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Het is handig te weten dat bars en clubs normaal al om 1 uur ’s nachts al moeten sluiten, met uitzondering van zaken die in aangewezen uitgangszones liggen. Die mogen tot 2 uur ’s nachts openblijven. Het uitgaansleven komt daarom in Bangkok wat vroeger op gang dan je in Europa en vooral tegenwoordig in Nederland gewend bent.

Het nachtleven in Bangkok heeft ook een donkere zijde. Prostitutie en seksshows zitten diep geworteld in de samenleving. Prostitutie op redelijk grote schaal is iets wat al eeuwen plaatsvindt in Thailand. De periode dat Amerika in oorlog was met Vietnam heeft de prostitutie doen toenemen. Inmiddels is de schaal waarop vrouwen, mannen en ‘kathoeys’ (transseksuele prostituees) zich aanbieden in Bangkok enorm groot geworden. Vooral de gebieden Patpoing, Nana Plaza en Soi Cowboy zijn centra van erotische diensten in alle vormen. Hoewel prostitutie officieel illegaal is in Thailand, wordt er amper tegen opgetreden. Wel zie je in toenemende mate dat men tracht prostitutie door minderjarigen aan te pakken door middel van een kliklijn en het strafbaar stellen van iedereen die hierbij betrokken is, inclusief de ouders en klanten.

Nachtleven