Bezienswaardigheden in Bangkok

Bangkok telt een groot aantal bezienswaardigheden, tempels, monumenten, musea en andere hotspots die je kunt bezoeken. Wie dat wil die kan zich gemakkelijk dagenlang bezighouden in Bangkok. Maar welke bezienswaardigheden in Bangkok moet je nou echt gezien hebben? Wat is er zo bijzonder of juist kenmerkend voor Bangkok dat je dat absoluut niet over mag slaan tijdens jouw stedentrip naar deze Thaise hoofdstad?

Wij hebben de bezienswaardigheden in Bangkok die volgens ons de moeite waard zijn op deze pagina geplaatst.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bangkok bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bangkok.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bangkok
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bangkok via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Bangkok via Tiqets

Siam Park City

Het amusements- en waterpark Siam Park City is een heerlijke bestemming voor een dagje uit met de familie. Zeker op de soms erg warme dagen in Thailand kan een verfrissende duik in één van de vele baden in Siam Park City erg aangenaam zijn. Behalve veel waterpret biedt het park ook uiteenlopende attracties. Naast het waterpark zijn er namelijk ook zones te bezoeken met namen als X-Zone, Family World, Fantasy World en Small World voor de allerkleinsten. Siam Park City is dan ook hét amusementspark van Thailand waar jong en oud zich geen moment zullen vervelen.
Wat Arun

Eén van de meest in het oog springende tempels in Bangkok is de beroemde Wat Arun. Deze ongeveer tachtig meter hoge boeddhistische tempel werd gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw. Wanneer de zon hoog aan de hemel prijkt glinsteren de miljoenen stukjes mozaïek waarmee de Wat Arun is versierd er lustig op los. De naam Wat Arun is een verwijzing naar de god Aruna, god van de dageraad. Voor een prachtig uitzicht over het tempelcomplex, de rivier Chao Phraya en de stad, moet je zeker even het hoogste punt van de Wat Arun bezoeken. Het is een behoorlijke klim, maar zeker de moeite waard.

Wat Arun

Chatuchak Weekend Market

De meest bekende markt van Bangkok is de Chatuchak Weekend Market. Vele toeristen komen graag naar dit deel van de stad om alle geuren, kleuren en smaken van het land in zich op te nemen. Hier en daar draait er een dj zijn favoriete nummers, kun je neerstrijken in een fauteuil om je voeten te laten masseren of geniet je van een authentiek Thais gerecht. De ruim achtduizend aanwezige marktkramen van Chatuchak bieden uiteenlopende goederen te koop aan en het lijkt dan ook dat er niets is wat je er niet kunt kopen. Vergeet ook vooral niet te onderhandelen over de prijs.

Chatuchak Weekend Market

Wat Pho

Omstreeks 1789 werd het tempelcomplex Wat Pho in Bangkok gebouwd als universiteit voor boeddhistische en geneeskundige studies. Inmiddels is Wat Pho een symbool van de stad waar je een enorm grote met bladgoud bedekte liggende boeddha van zo’n zes-en-veertig meter kunt bewonderen. Het beeld werd in opdracht van Rama III, de derde koning van de Chakri-dynastie, gemaakt. Behalve voor een bezoek aan dit belangrijke stukje cultuur, kun je in het tempelcomplex Wat Pho ook terecht voor een welverdiende massage. In Wat Pho is namelijk ook een opleidingsinstituut gevestigd voor de leer van de traditionele Thaise massage.

Wat Pho

Floating Markets

De rivieren in en rondom Bangkok zijn handige plekken voor handelaars die hun goederen aanprijzen op de bekende ‘Floating Markets’. Deze drijvende markten zijn bijzonder om te zien en nog leuker om langs te varen. De kleine kleurige bootjes zijn gevuld met uiteenlopende koopwaar. Je kunt er zelfs maaltijden halen om direct te nuttigen. Bangkok en omgeving telt maar liefst vijf floating markets. De bekendste is Damnoen Saduak. Deze markt ligt ten zuid-westen van Bangkok. Andere bekende drijvende markten zijn Amphawa Floating Market, Tha Kha Floating Market, Khlong Lat Mayom Floating Market en Taling Chan Market.

Ritje met een tuktuk

Overal in de stad zijn de kleine door brommers aangestuurde voertuigen te vinden die bekend staan als tuktuk. Tegen een vergoeding brengt de chauffeur je behendig naar uiteenlopende plekken in de stad. De geringe omvang van een tuktuk is uitermate geschikt om je enigszins snel door het verkeer te bewegen. Maar let op! Over de richtprijs van zo’n ritje zijn nogal wat discussies gevoerd. Het is dan ook verstandig om meerdere tuktuk chauffeurs aan te spreken en te onderhandelen over de prijs. Laat je daarbij niet afleiden over de definitieve bestemming. Want de tuktuk chauffeurs willen je nog wel eens overtuigen om een andere bestemming voor je uit te kiezen. Vaak ontvangen ze namelijk een provisie als ze je afzetten in een shop of andere locatie van bekenden. Niet alleen jammer van je tijd, maar ook van je geld.

Ritje met een tuktuk

Bangkok Sealife Ocean World

Wanneer duiken een stap te ver voor je is, dan kun je natuurlijk gewoon een bezoek brengen aan Bangkok Sealife Ocean World. Tijdens dit uitstapje maak je kennis met de onderwaterwereld zoals je die in de oceanen aan kunt treffen. Liefhebbers kunnen behalve het bewonderen van vissen en andere zeedieren ook een tocht maken met een glazen bodem boot, duiken tussen de haaien of wandelen op de bodem van de zee met een glazen zuurstofhelm op. Al deze ervaringen zijn vervolgens nog eens dunnetjes over te doen in het zeer levendige 4D theater. Bangkok Sealife Ocean World is te vinden aan de oostzijde van de Menam rivier aan de Rama I road, Pathumwan in Bangkok.

Meer info over Bangkok Sealife Ocean World

Grand Palace

De koninklijke residentie in Bangkok staat bekend als Grand Palace. Dit koninklijke complex werd omstreeks het einde van de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Rama I. De ligging aan de Chao Phraya River in het hart van het oude Bangkok is buitengewoon prachtig. De Grand Palace wordt duidelijk afgebakend met een witte muur die bijna twee kilometer telt. Achter deze muur bevinden zich verschillende tuinen, paviljoenen, troonzalen, gebouwen en tempels zoals de Wat Phra Kaew. Onder de mooiste en meest indrukwekkende gebouwen bevinden zich de Chakritroonzaal, de privé kapel Phra Buddha Ratana Sathan en de Thra Thinang Sutthaisawan Prasat een formele ruimte voor koninklijke ceremonies. Denk voor je bezoek aan dit complex aan de strikte regels die gehanteerd worden omtrent de kledingvoorschriften. Schouders en knieën dienen bedekt te zijn. Dit geldt eigenlijk voor alle heilige plaatsen in Thailand.

Laat je overigens niet misleiden door de tuktukchauffeurs die rond het Grand Palace hangen. Toeristen worden geregeld aangesproken met het verhaal dat je vandaag het Grand Palace en Wat Phra Kaew niet (meer) kunt bezoeken, terwijl het wel gewoon open is. De ‘behulpzame’ man zal je voorstellen om je voor een laag bedrag naar een andere bezienswaardigheid te brengen die wel open is. Uiteindelijk eindig je in winkels waar de chauffeur commissie krijgt over je aankopen.

Grand Palace

Lumphini Park

Bij het krieken van de dag verzamelen de eerste mensen zich al in het stadspark Lumphini Park. Het park wordt veelvuldig gebruikt om bijvoorbeeld de dag te starten met Tai Chi, om te mediteren of gewoon voor een wandeling of andere sporten. Het park is in ieder geval groot genoeg, aangezien het zo’n ruim vijftig hectare telt. Gedurende de dag is Lumphini Park eveneens een heerlijke plek om de drukte en hitte van de stad te kunnen ontlopen. De vele bomen, bankjes, wateren en paviljoenen bieden een sereniteit die in de stad weinig te ontdekken is. Lumphini Park werd in 1925 aan het volk geschonken door koning Rama VI. Helaas was dit tevens het jaar waarin hij overleed. De naam Lumphini Park werd gekozen als herinnering aan de grondlegger van het boeddhisme, Siddharta Gautama die geboren werd in de Nepalese plaats Lumpini.

Lumphini Park

Uitzicht vanaf Baiyoke 2 Tower

Behalve tempels en andere culturele bezienswaardigheden, heeft Bangkok ook een aantal hypermoderne bouwwerken die je zeker even gezien moet hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan het hoogste hotel van Bangkok wat gevestigd is in de Baiyoke Tower II. Deze ruim driehonderd meter hoge wolkenkrabber heeft op de zeven-en-zeventigste verdieping een observatiedek die je kunt bezoeken. Het uitzicht wat je vanaf hier kunt genieten is fenomenaal. Zes verdiepingen van de Baiyoke toren zijn tevens ingericht als winkelcentrum. Je kunt ook nog iets hoger gaan: de bovenste verdieping is buiten, waardoor je Bangkok niet achter glas hoeft te bekijken.

Smog en/of bewolking zorgen er helaas voor dat het uitzicht niet zelden vrij beperkt is. Dat is iets waar je wel rekening mee moet houden. Gelukkig is zelfs dan het nog wel de moeite waard om van het panoramische uitzicht te genieten.

Uitzicht vanaf Baiyoke 2 Tower

Wat Phra Kaew

Samen met de Grand Palace vormt de Wat Phra Kaew de meest bezochte bezienswaardigheid van Bangkok. Wat Phra Kaew is de tempel van de Smaragdgroene boeddha. Deze tempel wordt gezien als de belangrijkste tempel van Thailand. Wat Phra Kaew is een koninklijke tempel die binnen de muren van het koninklijke ‘Grand Palace’ is gevestigd. De smaragdgroene boeddha in de tempel is het heiligste beeld van heel Thailand. En dat voor een beeld wat niet groter is dan een meter. Dagelijks worden hier vele offers gebracht. Naast de religieuze overwegingen is het ook een meer dan mooie plek om te bezoeken.

Het kan hier erg druk worden. Wie de drukte wil ontlopen die kan het beste vroeg (direct na de opening) of tegen sluitingstijd gaan. Dan valt het meestal wel mee met de drukte.

Wat Phra Kaew

Chinatown

Het gebied rondom de straat Thanon Yaowarat staat bekend als Chinatown. Veel Chinese inwoners van Bangkok wonen en leven hier volgens geheel eigen tradities. Het stadsdeel Chinatown heeft, zoals het in veel grote steden betaamt, een eigen toegangspoort. Het hart van Chinatown bevindt zich aan de Sampeng Lane. Als toerist kun je in Chinatown uitermate goed eten, verschillende tempels bezoeken zoals de Lee Thi Miew of Guangdong Temple, winkelen, natuurgenezers om raad vragen of een gokje wagen in een casino. Het mooiste uitzicht over dit deel van Bangkok is te vinden vanaf het dakterras van het Grand China Hotel. Een wandeling door Chinatown in Bangkok zal hoe dan ook een onvergetelijke ervaring zijn.

Chinatown

Bangkok National Museum

De collectie van het Bangkok National Museum is begonnen dankzij de schenkingen van de koninklijke familie. Koning Rama V, die de oprichter van het museum is, schonk namelijk zijn vaders privé collectie. Het Bangkok National Museum biedt je de kans om kennis te maken met het land en de stad. Middels muurschilderingen, poppen, boeddhabeelden, historische meubels, kleding, uniformen, juwelen, muziekinstrumenten en archeologische voorwerpen wordt er een mooi tijdsbeeld geschapen. Het nationaal museum is ondergebracht in het voormalig koninklijk Wang-Na-Palace wat te vinden is tussen Thammasart Universiteit en het Nationaal Theater.

Wat Saket

Op de ‘gouden berg’ Phu Khao Thong bevindt zich de Wat Saket Rascha Wora Maha Wihan tempel. Deze boeddhistische tempel, die bekend staat als Wat Saket, is het middelpunt van een feest die hier in november wordt gevierd. Vele monniken volgen dan een route in kaarslicht op de ‘gouden berg’ die leidt naar Wat Saket. Onder de toeristen is Wat Saket iets minder populair. Erg jammer, want het is een mooie tempel die ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad biedt. Je moet wel eerst 344 traptreden omhoog wandelen voordat je van het panoramische uitzicht over de stad kunt genieten.

Wat Saket

Khao San Road

Onder de backpackers is de Khao San Road of Thanon Khaosan, zoals het ook wordt genoemd, al lang geen onbekende bestemming in Bangkok. Overdag is het niet heel spectaculair en nog vrij rustig. Maar ’s avonds gaat het er heel anders aan toe. Aan de Khao San Road kun je heerlijk eten, een drankje drinken of zelfs een dansje wagen in één van de vele bars of clubs die in deze straat te vinden zijn. Gezelligheid staat in ieder geval voorop. De neon reclame borden knetteren je ’s avonds tegemoet en overal klinkt er muziek. Verschillende personen proberen hier op geheel eigen en liefst zo origineel mogelijke wijze je aandacht te trekken. Khao San Road is dan ook zeker een belevenis op zich die je zeker gezien moet hebben.

Als je een keertje insecten of spinnen wilt eten dan is dit de plek in Bangkok om dat te doen. Je kunt uit verschillende lekkernijen kiezen zoals een schorpioen op een stokje. Nom nom.

Meer info over Khao San Road

Khao San Road

Wat Traimit

Aan de rand van Chinatown ligt het tempelcomlex Wat Traimit. Deze tempel wordt gezien als het ‘huis van Boeddha’. Er staat namelijk een vijf meter hoog massief gouden boeddhabeeld die in het verleden overgoten werd door gips. Hiermee probeerde men het goud te verhullen en dieven te ontmoedigen. Iets wat door de jaren heen goed gelukt is. Het pleisterwerk is er nu helemaal af en de boeddha is in al zijn pracht te bewonderen. Als je puur naar de waarde van het materiaal zou kijken dan is dit waarschijnlijk het meest waardevolle boeddhabeeld ter wereld. Je moet een klein bedrag aan entree betalen om naar binnen te mogen.

Wat Traimit

Ayutthaya

De voormalige hoofdstad van Thailand en het koninkrijk Siam is Ayutthaya. Deze plek is inmiddels een beroemde bezienswaardigheid waar je diverse historische tempels en ruïnes kunt bewonderen. Het is bizar om te zien hoe zo’n plek die ooit bruiste van rijkdom en aanzien er nu verlaten en deels vernield bij ligt. Maar ook dat heeft zeker zijn charme. Ayutthaya vierde zijn hoogtijdagen omstreeks de zestiende en zeventiende eeuw. Na een aanval van de Birmezen kwam hier abrupt een einde aan in 1767. Wanneer je graag meer over deze periode en de geschiedenis van deze koningsstad wilt weten, doe je er goed aan om het Ayutthaya Historical Study Center te bezoeken. In het Chandra Kasem paleis is tevens een museum gevestigd waarin de kunst uit de Ayutthayaperiode centraal staat.

Victory Monument

Aan de Thanon Phaya Thai in het stadsdeel Ratchathewi, bevindt zich het meters hoge Victory Monument in Bangkok. Dit obelisk vormige monument werd opgericht omstreeks 1941. Het geeft het militaire conflict tussen Thailand en Frankrijk weer en is daarna symbool geworden voor alle militaire successen in het land. Daarnaast is het Victory Monument vooral een plek wat het drukste verkeersplein van Bangkok markeert. Een oversteek om het monument van dichtbij te kunnen bewonderen is niet geheel zonder gevaar, maar zeker een uitdaging.

Victory Monument

Snake farm

Voor een meer dan bijzonder uitstapje ben je bij de Snake Farm in Bangkok aan het juiste adres. Deze instelling, die gevestigd is in Queen Saovabha Memorial Institute, is gewijd aan de leer over slangen en andere reptielen. Op een uiterst respectvolle manier vertellen deskundigen je uiteenlopende feiten en fabels die er over slangen bestaan. En ook de kracht en kundigheid van deze diersoorten komen uitvoerig aan bod. Je kunt daarnaast ook getuigen zijn van hoe een slang gemolken wordt en hoe een vaccin met tegengif tot stand komt. Een zeer leerzaam en voor sommigen een uitdagend uitstapje in het bruisende Bangkok.

Siam Museum

Ten zuiden van het koninklijke paleis ‘Grand Palace’ bevindt zich het Siam Museum. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van Thailand. Tot 1939 stond Thailand bekend als Siam. Het was premier Phibun die de naam in 1939 veranderde in Thailand, wat eigenlijk ‘land van vrije mensen’ betekend. Na diens afzetting in 1944 werd de naam Siam hersteld om vervolgens opnieuw met het aantreden van Phibun in 1948 definitief in Thailand te veranderen. Het interactieve Siam Museum heeft allerlei details, voorwerpen, voorbeelden en activiteiten in huis waardoor je een reis door de geschiedenis van Thailand als het ware zelf kunt beleven. Het Siam museum is gevestigd in het voormalige gebouw van het ministerie van handel.

Siam Museum

Jim Thompson's House

De Amerikaanse kunstenaar en architect James Harrison Wilson Thompson kwam via een omweg terecht in Thailand toen hij zich als vrijwilliger aansloot bij het Amerikaanse leger. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog zag hij voor zich hoe het toerisme richting Azië aan zou trekken en dat het land daar nog niet echt op berekend was. Hij ziet zakelijke kansen en vestigt zich niet veel later in de Bangkok. Hand geweven traditionele Thaise zijde wordt zijn handelsmerk om te verkopen in zijn thuisland. Het werd al snel opgepikt en Broadway en de wereld van de high fashion volgden vrij snel daarop. Het bedrijf ‘The Thai Silk Company’ werd een gevestigde naam. Nooit verloor hij de inwoners van Thailand uit het oog en daarmee de ‘kunstenaars’ van zijn prachtige product.

In 1967 is hij helaas spoorloos verdwenen tijdens een wandeluitstapje naar de Cameron Highlands in Maleisië. Zijn woonhuis in Bangkok, wat hij zelf heeft ontworpen, werd later ingericht als museum. Het Jim Thompson’s House is een absolute aanrader als je inzicht wilt hebben in hoe een Thai’s huis er uit ziet.

Meer info over Jim Thompson’s House

Jim Thompson's House