Eten in Bangkok

Het lijkt wel of er in Bangkok de hele dag door gegeten wordt. Nee, sterker nog: er wordt in Bangkok de hele dag door gegeten. Overal en gedurende het hele etmaal vind je wel plekjes in de stad waar eten klaargemaakt en verkocht wordt. Als je het hebt over streetfood is Bangkok waarschijnlijk de allerbeste stad ter wereld om van deze vorm van eten te genieten. Sowieso behoort de Thaise keuken tot de lekkerste keukens ter wereld. Zeker voor wie van Aziatisch eten houdt is Thais eten een feest voor de smaakpapillen. De wok en de houtskoolgrill zijn de meest gebruikte elementen om het grote scala aan lekkernijen klaar te maken. Je ziet dit dan ook vrijwel overal op straat gebeuren. Waar reisgidsen trouwens over veel landen schrijven dat je er vanuit hygiënisch oogpunt straatstalletjes met eten moet vermijden, daar is dat in Bangkok (en elders in Thailand) niet het geval.




Eten is in Thailand een sociaal gebeuren en vooral ook een ontdekkingsreis van verschillende smaken. Je ziet wel dat een aantal basisingrediënten veel gebruikt wordt zoals vissaus, pinda, chili, suiker, limoen, kokos en vooral kruiden en specerijen zoals koriander, Thaise basilicum, munt en citroengras. Erg bekend zijn natuurlijk de Thaise curry’s (die soms erg pittig kunnen zijn), de vele soorten saté en natuurlijk het nationale gerecht van Thailand: Pad Thai. Dit noodlegerecht kun je echt vrijwel overal krijgen. Het is een smaakvol en goedkoop gerecht. Rijst en noodles zijn de belangrijkste leveranciers van koolhydraten in de Thaise keuken. Voor de eiwitten zie je dat er behalve verschillende soorten vlees ook heel veel gebruik gemaakt wordt van vis en schaaldieren. Liefhebbers van krab en garnalen kunnen dat hier goedkoop eten. Behalve verse vis wordt er ook gefermenteerde vis gebruikt in gerechten.

Eten in Bangkok

De Thai eten eigenlijk de hele dag door. Ze eten liever meerdere keren een klein gerechtje dan drie keer per dag een grotere maaltijd zoals wij dat gewend zijn. Vandaar dat vooral op straat het eten de hele dag door gebeurt. In de restaurants zie je wel dat men zich vaak wat meer aan de traditionele indeling houdt met een ontbijt, een lunch en een diner. De meeste restaurants sluiten hun deuren ergens tussen 22 en 22:30 uur. Wie na dat tijdstip trek heeft die is aangewezen op streetfood of op de vele fastfoodketens die ook in Bangkok volop vertegenwoordigd zijn.

streetfood

Wat je op zal vallen is het grote prijsverschil dat je zult betalen tussen het eten in de simpele restaurantjes of straatstalletjes de prijzen voor vergelijkbare gerechten in de betere restaurants, met name in de duurdere hotels. Dan kost Pad Thai ineens een vijfvoud van wat je in een simpelere eetgelegenheid betaald. En is het beter? Wij vinden dat het prijsverschil het het meestal niet waard maakt.

Pad Thai

Rariteiten

Natuurlijk heb je weleens de verhalen gehoord van hondenvlees in gerechten of van het eten van spinnen of insecten in Bangkok. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op de Thaise variant van een ‘hot dog’ of op het eten van dieren die wij veelal als ongedierte beschouwen. Wees niet bang. Je zult niet zomaar ongewild hond eten. Sterker nog: je zult in Bangkok waarschijnlijk heel erg je best moeten doen om een plek te vinden waar je hond kunt eten. Insecten zoals de sprinkhaan beginnen wel langzaamaan steeds meer gemeengoed te worden in Bangkok. Maar ook hier geldt dat je hier zelf voor kiest en dat het niet zomaar ongewild in je gerecht zult zien zitten. Op internet en in reisgidsen zie je foto’s voorbijkomen van gebakken reuzenspinnen of van satéstokjes met gefrituurde kakkerlak of schorpioen. Deze lekkernijen worden echt niet op iedere hoek van de straat verkocht en worden ook niet volop gegeten in Bangkok. Je ziet deze hapjes vooral in Khao San Road, waar vooral toeristen en backpackers komen. Het is dus vooral iets om toeristen mee uit te dagen om deze dieren, vaak onder invloed van alcohol, te proberen op te eten. Een leuke bijverdienste van de verkopers is het laten maken van foto’s. Bij de stalletjes met een ruim assortiment aan rariteiten moet je een klein bedrag betalen om foto’s te mogen maken.

Rariteiten

Vers fruit

Aan vitamine C hoef je in Bangkok geen gebrek te hebben. Fruits is volop aanwezig en erg goedkoop. Je hoeft het zelf niet eens te schillen en te snijden, want dat doen de vele verkopers van tropische vruchten voor je. Dat doen ze overigens in de meeste gevallen op hygiënisch verantwoorde wijze. Ze gebruiken vaak rubberen handschoenen en/of raken het deel van het fruit dat gegeten wordt niet aan. Daar zijn ze erg handig in. Naast bekende vruchten zoals ananas en mango zijn er een aantal andere vruchten die je zeker ook zou moeten proberen zoals pitaja (dragon fruit), djamboe semarang (Java-appel), mangistan en langsat.

Vers fruit

Andere keukens

Wie eens een keer iets anders dan Thais wil eten in Bangkok die heeft de keuze uit verschillende internationale gerechten. Door de ligging in Azië zie je naast Thais ook een ruim aanbod aan andere Aziatische keukens, waarbij Chinees en Japans veruit het populairste zijn. Chinees eet je vooral in Chinatown, waar het gegrilde speenvarken en de bekende Pekingeend als belangrijkste specialiteiten gelden. Vooral in toeristische gebieden zie je ook wel redelijk wat Europese gerechten de revue passeren zoals natuurlijk de populaire Italiaanse toppers zoals pizza en pasta. Ook Amerikaanse specialiteiten zoals spareribs en hamburgers zijn op verschillende plekken in Bangkok te eten. Wij zouden persoonlijk eerder voor de Thaise keuken gaan als we in Bangkok zijn, maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat je na een paar weken Thailand ook weleens een keer wat anders wilt eten.

Fastfood

In Bangkok zijn de westerse fastfoodketens vrij ruim vertegenwoordigd. Denk hierbij aan McDonalds, Subway, Burger King en KFC. Als je een liefhebber bent van fastfood dan is het leuke aan deze restaurants is dat sommigen ook een aangepast assortiment hebben waarbij er gekeken is naar de lokale markt. Zo hebben we in Nederland de McKroket bij McDonalds. Deze zelfde Amerikaanse keten biedt in Thailand een aantal specifiek voor die markt ontwikkelde gerechten aan waaronder ook gerechten met rijst in plaats van friet.

Drinken in Bangkok

In Bangkok kun je bijna alles drinken wat je in Europa ook kunt bestellen. Zo zie je de bekende merken frisdrank, bier en sterke drank voorbij komen en kun je ook allerlei varianten aan koffie drinken. Wat je veel meer ziet dan bij ons zijn theeën en verse vruchtensappen in allerlei variaties. Groene thee wordt, net als in Japan, opvallend veel gedronken in Bangkok. Liefhebbers van verse vruchtensappen en smoothies die kunnen hun hart ophalen in Bangkok. Zowel op straat als in de verschillende eet- en drinkgelegenheden kun je vaak kiezen uit enorm veel dranken die gebaseerd zijn op vooral tropische fruitsoorten.

Bierliefhebbers die kunnen natuurlijk kiezen uit verschillende importbieren zoals Heineken, maar als je echt Thais bier wilt drinken dan kun je uit diverse aangename biersoorten kiezen. Populaire biermerken zijn Singha en Chang. Deze twee merken zul je vrijwel overal in Bangkok tegenkomen. Singha is een lager bier dat in Bangkok zelf gebrouwen wordt. De Boon Rawd Brewery is de oudste brouwerij van het land. Al sinds 1933 brouwen zij het smaakvolle Singha bier. Chang is een pils dat door Thai Beverage Plc. gebrouwen wordt. Het standaard Chang bier heeft een alcoholpercentage van 5%. Zeker ook aangenaam is Chang Classic dat een blond pilsje is met een alcoholpercentage van 6,4%.

Wijn wordt in Thailand wel gedronken, maar is minder populair dan in Europa. Door de vrij hoge belasting op wijn is het op de lokale markt een relatief dure drank. Je ziet dan ook dat wijn vooral gedronken wordt in de betere restaurants in Bangkok, waarbij de wijn vooral afgestemd wordt op de te nuttigen maaltijd. De wat meer complexe wijnen, die vaak ook wat duurder zijn, komen daardoor al wat sneller in beeld. Deze wijnen weten zich beter staande te houden tegenover de vaak kruidige gerechten die de Thaise keuken voortbrengt. De meeste wijnen die in Bangkok gedronken worden zijn geïmporteerde wijnen, met name vanuit Australië en de Verenigde Staten. Sinds het einde van vorige eeuw is de wijnbouw in Thailand zelf ook in opkomst. Op steeds meer plekken zie je dan ook vaak prima Thaise wijnen op de kaart verschijnen.

Drinken in Bangkok

Houd je van cocktails? In de vele trendy bars en restaurants kun je kiezen uit een groot scala aan heerlijk cocktails. Naast veel klassieke cocktails en longdrinks zijn er ook redelijk wat bars die hun eigen ‘signature cocktails’ hebben. Soms zijn het echt originele recepten, soms betreft het variaties op bestaande cocktails zoals de mojito. Zo hebben wij in Bangkok een ‘frozen coconut mojito’ op wat een soort combinatie is van een piña colada en een mojito. Veel cocktails hebben een typisch tropisch karakter waarbij tropische vruchten veel gebruikt worden, maar men ook het gebruik van verse kruiden en specerijen niet schuwt. Citroengras, basilicum, kaneel en zelfs rode peper kun je in cocktails verwerkt zien worden.

De Mai Tai wordt overigens op veel plekken in Bangkok geserveerd, maar is geen Thais cocktails. De naam doet natuurlijk anders vermoeden. De oorsprong van deze cocktail met onder andere rum, orange curaçao (of triple sec), orgeadesiroop, limoen en kandijsiroop is bedacht in de Verenigde Staten. Twee concurrenten van elkaar beweren allebei de bedenker van de Mai Tai te zijn.

Een belangrijke afsluiter over het onderwerp drinken: water. Vergeet niet om voldoende water te drinken als je in Bangkok bent. Ook al hebt je het niet altijd in de gaten, je droogt vrij snel uit in Bangkok. De vrijwel altijd hoge temperaturen zorgen ervoor dat je vooral door transpiratie veel vocht verliest. Daarom dien je tijdens je verblijf in Bangkok tenminste drie liter te drinken per dag. Water is hierbij de beste optie. Je hebt dan geen ‘last’ van calorieën en er vindt geen extra dehydratie plaats door het drinken van alcohol. Flesjes koel mineraalwater zijn vrijwel op iedere straathoek te koop voor prijzen die veelal zo tussen de 10 en 15 Baht liggen voor een klein flesje.

Flesjes koel mineraalwater