Handig om te weten over Bangkok

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Bangkok op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Bangkok of Thailand kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Documenten

Om als toerist naar Bangkok te reizen heb je geen visum nodig als je in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort dat bij aankomst nog tenminste 6 maanden geldig is. Je krijgt bij aankomst op de luchthaven een inreisvisum in je paspoort gestempeld dat je voor 30 dagen toegang biedt tot Thailand. Zo’n ‘visa exemption’ is gratis. Je moet wel voor je bij de paspoortcontrole aankomt een ‘arrival card’ ingevuld hebben. Deze worden als het goed is onderweg in het vliegtuig al uitgedeeld door het boordpersoneel. Anders vind je deze formulieren bij de balies van de paspoortcontroles.

Wil je langer dan dertig dagen naar Thailand reizen of binnen een korte periode meerdere keren naar Thailand reizen dan heb je een visum nodig. Een toeristenvisum voor een verblijf van zestig dagen (of maximaal twee keer zestig dagen) regel je bijvoorbeeld via één van de vele visumbureau’s die Nederland telt.

Documenten

Douane

Je kunt niet zomaar alles meenemen op je reis naar Bangkok. Al bij vertrek op Schiphol kun je in de problemen komen als je voor meer dan 10.000 euro aan contant geld (of andere valuta met een vergelijkbare waarde) meeneemt. In Thailand kan er gecontroleerd worden op het meenemen van nieuwe spullen die niet voor eigen gebruik zijn. Hiervoor geldt een limiet van een waarde van 10.000 Thaise Baht. De invoer van wapens, munitie en alle soorten drugs zijn (zwaar) strafbaar. Let hierbij ook op medicijnen. Niet alle medicijnen, ook al zijn ze voorgeschreven, mag je zomaar invoeren in Thailand. Ze moeten sowieso voor eigen gebruik zijn (aan te tonen met een medicijnverklaring van de apotheek), maar je moet ook uitkijken met opiaten die in sommige medicijnen verwerkt zitten. Ook het invoeren van pornografisch materiaal is verboden.

Voor sigaretten en alcohol gelden limieten voor de invoer. Per volwassene mag je 1 liter sterke drank en maximaal 200 sigaretten meenemen. Let op: met een geopend pakje plus een slof van 200 sigaretten overschrijd je deze limiet.

Elektriciteit

In Thailand worden er twee soorten stopcontacten veel gebruikt: die waar de Europese stekkers inpassen (zonder randaarde) en die met twee platte pinnen (Amerikaanse stopcontacten), ook zonder randaarde. Daarvoor heb je een adapter of wereldstekker nodig. De stopcontacten zijn soms dusdanig ‘uitgewoond’ dat de stekkers niet goed blijven zitten. In de meeste modernere en vooral de duurdere hotels in Bangkok zie je dat er steeds veel universele stopcontacten gebruikt worden waar bijna alle verschillende soorten stekkers in passen, inclusief de Europese stekkers die we in Nederland gebruiken. Het voltage van het stroomnetwerk is 220 volt bij 50 Herz. Dit werkt prima samen met de Nederlandse apparatuur.

Elektriciteit

Feestdagen

In Bangkok kun je te maken krijgen met feestdagen, die soms je vakantie kunnen beïnvloeden vanwege bijvoorbeeld sluitingen van musea en bezienswaardigheden. Daarnaast kunnen ook restaurants of winkels gesloten zijn of afwijkende openingstijden kennen.

Dit zijn de officiële feestdagen en herdenkingen in Bangkok:

1 januari – Nieuwjaarsdag
18 januari – Elephant Duel Day
6 april – Chakridag
13-15 april – Songkran
1 mei – Dag van de Arbeid
5 mei – Kroningsdag
12 augustus – Geboortedag van de Koningin
23 oktober – Chulalongkorndag
3 december – Wisseling van de Wacht
5 december – Geboortedag van de koning
10 december – Dag van de Grondwet
31 december – Oudejaarsavond

Daarnaast zijn er nog een aantal feesten en feestdagen die geen vaste datum kennen. Dat is omdat deze vooral op de maankalender gebaseerd zijn:

januari/februari – Chinees Nieuwjaar (groots gevierd in Chinatown)
februari – Makha Bucha
begin mei – Koninklijke Ploegceremonie
mei – Visakha Bucha / Vesak
juli – Asanha Bucha
juli – Khao Phansa
november – Loy Kratong

Handig om te weten is dat Kerstmis geen officieel feest is in het overwegen boeddhistische Thailand. Het is op 25 en 26 december dus gewoon ‘business as usual’ in Bangkok. Winkels, musea en restaurants zijn gewoon geopend. Het openbaar vervoer rijdt net als anders. Het enige wat je merkt is dat sommige grote winkelketens wat kerstversiering hebben en dat vooral door Westerlingen gerunde restaurants soms een speciaal kerstmenu hebben.

Fooien

Het geven van fooien is in het geval van Bangkok (en elders in Thailand) een vrij lastig onderwerp. Je moet immers weten dat het geven (en het ontvangen) van fooien niet ingebakken zit in de lokale cultuur. Door het toerisme is het geven van fooien inmiddels wel tot gemeengoed uitgegroeid. Het is ook belangrijk te weten dat de salarissen in Thailand veel lager liggen dan in Nederland. In Bangkok ligt het gemiddelde dagsalaris zo rond de 300 Baht (pakweg 8 euro). Een fooi van 200 Baht is dus eigenlijk buitenproportioneel hoog. In restaurants en bars is het echter inmiddels wel gewoon geworden om 10 procent fooi te ontvangen. Sterker nog, veel restaurants berekenen 10% service charge over de rekening (plus 7% tax). De fooi zit in dat geval al in de rekening en een fooi zou dan eigenlijk dubbelop zijn.

Je kunt taxichauffeurs, kamermeisjes, kruiers en masseurs/masseuses een fooi geven. Denk hierbij aan bedragen van 20 tot maximaal 50 Baht per dag of dienst. Ga je meer fooi geven dan breng je ze mogelijk in verlegenheid. Laat de fooi voor degene die je hotelkamer schoonmaakt achter op het hoofdkussen. Het is handig om voor het geven van fooien altijd wat briefjes van 20 of 50 Baht op zak te hebben.



Fotograferen

Het is over het algemeen geen probleem om mensen op straat te fotograferen. Vraag als het kan wel even toestemming. Gewoon wijzen naar je camera of even zwaaien met je camera met een vragend gezicht erbij is vaak al voldoende. Je krijgt zelden een afwijzing.

Je kunt in Bangkok echter niet overal zomaar fotograferen. Zo wordt het in de shopping malls niet op prijs gesteld en kun je door de bewaking aangesproken worden. Ook winkeltjes en kraampjes die bang zijn dat hun concept gekopieerd wordt hebben vaak bordjes hangen met ‘NO PHOTO’ erop. Respecteer dat dan ook. Soms mag je alleen tegen betaling fotograferen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het stalletje in Khao San Road waar allerlei soorten insecten en spinnen als etenswaar aangeboden wordt.

Geld

In Bangkok betaal je met de Thaise Baht. De Baht is de officiële munteenheid van Thailand. Bankbiljetten zijn er in de volgende soorten: 20 Baht, 50 Baht, 100 Baht, 500 Baht en 1000 Baht. De bankbiljetten van 10 Baht worden inmiddels niet meer uitgegeven. Een Baht is onderverdeeld in 100 Satang (dus geen centen). Muntstukken zijn er van 10 Baht, 5 Baht, 2 Baht, 1 Baht, 50 Satang en 25 Satang.

Geld in Bangkok

Het handigste is om meteen bij aankomst in Bangkok ervoor te zorgen dat je contant Thais geld in handen krijgt. Hiermee kun je bijvoorbeeld direct op het vliegveld al een Thaise SIM-kaart aanschaffen (goedkoop bellen en vooral internetten in Thailand), aankopen doen in de winkels (drankjes, iets te eten) en je vervoer naar de stad betalen. Je kunt zowel geld opnemen uit een geldautomaat (ATM) als geld wisselen bij de banken.

Met je Nederlandse pinpas kun je mits deze geschikt is voor geldopnames buiten Europa (dit moet je baak inschakelen) geld opnemen uit geldautomaten. Die vind je op veel plekken in Bangkok. Vaak staan er zelfs meerdere naast elkaar. Niet gek, want er wordt door de banken flink verdiend aan deze transacties. Per geldopname moet je servicekosten betalen. Die liggen omgerekend boven de vijf euro per transactie. Het is dus handig om grotere bedragen in één keer op te nemen. Kies tijdens het pinnen in Bangkok altijd voor ‘without conversion’ omdat de dan gehanteerde wisselkoers gunstiger is.

Je creditcard heb je in Bangkok nodig bij veel hotels (als borg) en ook als je een auto gaat huren dan heb je een creditcard nodig om borg te staan. Als betaalmiddel kun je je creditcard niet zoveel gebruiken in Bangkok dan dat je dat op sommige andere bestemmingen gewend bent. De betere winkels en restaurants zijn vaak geen probleem, maar daarbuiten is het vaak lastiger om met een creditcard te betalen.

creditcard

Internet / wifi

In Bangkok zijn er voldoende plekken waar je gratis gebruik kunt maken van Wi-Fi. Denk hierbij aan restaurants, hotels, bars en ook de luchthaven. Wie gebruik maakt van 4G met het Nederlandse mobiele abonnement die is vaak veel geld aan dataverkeer kwijt door de roamingtoeslag. Wat wel scheelt is dat sommige providers speciale vakantiepakketten hebt waarbij je per dag een x-aantal MB’s aan dataverkeer hebt en soms ook belminuten en SMS-jes. Het goedkoopste is vaak om een lokale SIM-kaart te kopen. Daarmee kun je serieus goedkoop internetten waardoor dit wel een zeer interessante optie is.

Internet / wifi

Kleding

Het warme klimaat nodig al heel snel uit tot zomerse en vrij vaak vrij blote kleding. In veel gevallen is dat geen enkel probleem, totdat je tempels of het Koninklijk Paleis wilt bezoeken. Blote schouders ‘not done’ en te korte broeken ook niet. Bij sommige tempels kunnen omslagdoeken of andere materialen geleend worden om te blote lichaamsdelen te bedekken.

Ga je het Koninklijk Paleis en Wat Phra Kaew bezoeken dan ontkom je niet aan een lange broek en het geheel bedekken van de romp. Navelshirtjes of broeken met gaten of scheuren erin zijn niet toegestaan.

Kleding

Kraanwater

Het is beter om het kraanwater in Bangkok niet te drinken. Koop daarom flesjes of flessen mineraalwater. De kosten hiervoor zijn in Bangkok enorm laag. Denk aan bedragen vanaf 10 Baht voor een halve liter koel drinkwater.

Schoenen uit

Bij het betreden van tempels en Thaise woningen is het gebruikelijk om de schoenen uit te doen. Hieronder vallen ook slippers. Deze laat je buiten bij de deur of voor de trap staan.

Schoenen uit

Taal

De officiële taal van Thailand is Thai. Vanwege de complexe tekens en lastige klanken is deze taal voor Nederlanders niet zo maar eventjes op een paar dagen aan te leren. De basiswoorden kun je natuurlijk wel al uit je hoofd proberen te leren, maar het voeren van een complete conversatie in het Thai vergt wat meer kennis en ervaring. Met Engels kun je je redelijk redden in Bangkok. In de betere hotels, restaurants, bars en winkels spreekt het personeel over het algemeen redelijk tot goed Engels. Ook op de luchthavens is het vaak geen probleem. Taxichauffeurs en tuktukchauffeurs hebben vaak wel wat meer moeite met Engels, zeker als het aankomt op het aanduiden waar je naartoe moet. Foto’s laten zien op je mobiele telefoon of in een reisgids helpt vaak al. Vaak bieden hotels en excursiebedrijfjes ook een Thaise beschrijving van waar je naartoe moet, zodat je die aan de chauffeur kunt tonen.

Tijdsverschil

Thailand ligt in een andere tijdzone dan Nederland, waardoor je in Bangkok altijd met een tijdsverschil te maken krijgt. Hoeveel dat is, hangt af of het bij ons zomertijd of wintertijd is. Thailand kent geen zomertijd en wintertijd, vandaar dat het tijdsverschil tussen Bangkok en Nederland uiteen kan lopen.

Tijdens onze wintertijd is het in Bangkok 6 uur later dan in Nederland.
Tijdens onze zomertijd is het in Bangkok 5 uur later dan in Nederland.

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart. Om 02:00 uur wordt de klok dan een uur naar voren gezet. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Om 03:00 uur wordt de klok dan een uur teruggezet.

Veiligheid

Bangkok is een relatief veilige stad. Toch kun je als toerist hier te maken krijgen met allerlei zaken waar je op vakantie niet mee te maken wilt krijgen. Diefstal, oplichting of een ongeluk liggen hier op de loer. Bangkok is niet gevaarlijker dan een gemiddelde grote stad. Wie enigszins zijn/haar gezonde gebruikt die kan de meeste potentiële problemen voorkomen.

We hebben een aantal risico’s op een rijtje gezet:
• Diefstal komt overal voor, dus ook in Bangkok. Pas vooral op voor zakkenrollerij, met name in winkelcentra, op markten en in het openbaar vervoer. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk van waarde bij hebt en dat wat je wel bij je draagt lastig te bereiken is voor anderen.
• Dure sieraden, camera’s en horloges kunnen de aandacht trekken van criminelen. Overvallen en berovingen kunnen voorkomen, al dan niet gewapend.
• Onderschat de zonkracht in Bangkok niet. Gebruik daarom een antizonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor, ook op dagen dat het lijkt dat de zon niet zo fel is.
• Drink voldoende water. Uitdroging is een veel voorkomend probleem onder reizigers die de hoeveelheid vochtverlies door transpiratie onderschatten.
• Het verkeer is vaak hectisch en de verkeerssituaties zijn niet altijd even veilig. Ga er niet standaard vanuit dat je op een zebrapad voorrang krijgt en let goed op scooters en tuktuks die soms uit het niets opdoemen.
• Oplichting is een veel voorkomend probleem in Bangkok. Dat gebeurt op veel verschillende manieren. Als iemand je in goed of bijna prefect Engels aanspreekt en je iets aanbiedt dan moet je dat eigenlijk nooit vertrouwen. Er zit vrijwel altijd iets achter waar je zelden vrolijk van wordt.

Veiligheid