Bangkok voor beginners - alles wat je wilt en zou moeten weten over Bangkok

Bangkok | wijken & buurten | bezienswaardigheden | Bangkok bezoeken | eten & drinken | vliegen naar Bangkok | reisinfo | weer | links

Bangkok weer & klimaat

Bangkok behoort tot de heetste steden ter wereld als je kijkt naar de gemiddelde temperaturen op jaarbasis. Net als een groot deel van Thailand heeft ook Bangkok te maken met het tropische savanneklimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger wordt dit klimaat aangeduid met de lettercode Aw. Aan de letter 'A' zie je dat het om een tropisch klimaat gaat. De kleine letter 'w' maakt duidelijk dat het om een savanneklimaat gaat waarbij de winterperiode het drogere seizoen is. Dat is ook in het geval van Bangkok zo. Wie niet van warmte houdt die heeft in Bangkok niet zo'n al te beste bestemming.

Bangkok bezienswaardigheden

De metropool Bangkok biedt uiteenlopende bezienswaardigheden, musea en mooie plekjes om te bezoeken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Bangkok op een rijtje gezet:
Bangkok bezienswaardigheden top 10

Twee seizoenen

Bangkok kent twee seizoenen: het drogere seizoen en het natte seizoen. Het droge seizoen begint in november en duurt tot medio april. Aan het begin van deze periode ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur iets lager, maar naarmate de droogte aanhoudt zie je de temperaturen oplopen naar uiteindelijk gemiddeld 35,4 graden Celsius in april. Vanaf eind april of begin mei zie je ineens een omslag naar een veel nattere periode. De temperaturen temperen dan iets, de hoeveelheid neerslag neemt flink toe en de hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het dan erg benauwd aan kan voelen.

Temperaturen

Bangkok ligt redelijk dicht bij de evenaar. De afstand van de zon tot aan de stad is Daarom relatief kort. Dit resulteert in hoge temperaturen gedurende het hele jaar. Overdag geven de thermometers en weerapps vrijwel altijd temperaturen aan die boven de dertig graden uitkomen. Op dagen dat deze tropisch grens niet bereikt wordt is het altijd nog 2de 7 28 of 29 graden gehaald. Koelere dagen zul je eigenlijk zelden of nooit meemaken in Bangkok. Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 31,4 graden Celsius en een gemiddelde minimumtemperatuur van 21,4 graden Celsius is de maand december de koelste maand. Dit zijn gemiddeldes die er niet om liegen. Vanaf januari zie je de temperaturen omhoog gaan. Onder invloed van de zon lopen de gemiddelde temperaturen op naar nog hogere waardes. April is uiteindelijk de warmste maand met een gemiddelde maximum van meer dan 35 graden en gemiddelde minimumtemperaturen die de 26 graden overschrijden. Zodra het regenseizoen begint zie je de temperaturen langzaam aan een beetje dalen.

Het voordeel van een tropisch klimaat is dat op het gebied van weersextremen de temperaturen zelden echte uitschieters naar boven of naar beneden hebben. Gelukkig maar, want nog warmer is echt niet aangenaam meer. De hoogste temperaturen die in Bangkok ooit gemeten zijn liggen net iets boven de veertig graden. De allerlaagste temperatuur is 10 graden Celsius. Temperaturen tussen de 10 en 15 graden zijn echt een zeldzaamheid. Er zullen weinig momenten zijn dat je naar een vest of een trui verlangt of het moet binnenshuis zijn door de airconditioning.

Neerslag

Zestienhonderd tot achttienhonderd millimeter neerslag. Dat is wat er gemiddeld genomen in een jaar in Bangkok valt. Dit is ruim twee keer zoveel dan in een normaal jaar in Nederland. Als je de neerslagstatistieken van Bangkok bekijkt dan valt het op dat ongeveer 85% van de totale jaarlijks neerslagsom in slechts de helft van het jaar valt. Dat is in de periode van mei tot en met oktober. Dat betekent automatisch dat er in de andere helft van het jaar, van november tot en met april, slechts 15% van de jaarlijkse neerslagsom valt. Als we het over neerslag hebben, dan spreken we in het geval van Bangkok overigens altijd over regen. Winterse neerslag zoals sneeuw of hagel komt hier niet voor. Daar is het simpelweg veel te warm voor.

De meeste neerslag valt in het begin en aan het eind van de moessonperiode. Mei is al redelijk nat met gemiddeld ongeveer 248 millimeter regen per maand, maar september en oktober gooien hier nog een schepje bovenop met respectievelijk ongeveer 334 en 292 millimeter regen per maand. De kans dat je hier op enig moment van de dag een keer te maken krijgt met een bui is redelijk groot. Gelukkig blijft het vaak ook bij een bui. Totaal verregende dagen komen voor, maar vaak is er ook op dagen met veel neerslag wel een keertje ruimte voor de zon.

Zonneschijn

Bangkok is niet alleen erg warm en vrij nat, er is gelukkig ook voldoende ruimte voor zonneschijn. Op jaarbasis schijnt de zon maar liefst ongeveer 2600 tot 2700 uur. Als we spreken over aantal uren zonneschijn of zonneuren dan hebben we het over het aantal uren dat de zon ongehinderd door bewolking te zien is. Dat is dus iets anders dan het aantal uren daglicht. Het droge seizoen is ook het mest zonnige seizoen. Gemiddeld is de zon dan acht tot negen uur per dag te zien. In het regenseizoen daalt dit naar pakweg 5 tot 7 uur. Augustus en september zijn de somberste maanden in Bangkok. Het aantal uren zonneschijn ligt dan per maand zo rond de 150 tot 160. Dat is overigens nog steeds veel beter dan de somberste maanden in Nederland.

Winterzon

Omdat het droge seizoen in Bangkok tegelijkertijd met het winterzonseizoen valt, is Bangkok een uitstekende winterzonbestemming. Op het moment dat we in Europa de koelste en somberste maanden hebben, schijnt de zon in Bangkok volop, valt er veel minder neerslag en is het warm tot zeer warm. Een prima plekje toch om de koele wintermaanden in Nederland te ontlopen? Omdat de winter een populaire periode is om Thailand te bezoeken moet je vaak wel redelijk op tijd zijn met het boeken van je vliegticket en je accommodatie. Als je op het laatste moment wilt gaan zoeken en boeken kunnen de prijzen al aardig opgelopen zijn.

Waar je in Bangkok altijd rekening mee moet houden is de enorme zonkracht. In de winter is het effect op ons nog sterker dan in de zomer, omdat onze huid in de winter in de regel minder blootgesteld is aan zon dan in de zomermaanden. Vooral tijdens je winterzonreis naar Bangkok betekent dat dus flink smeren om verbranding van de huid te voorkomen.

Klimaattabel van Bangkok

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn, aantal dagen met neerslag en hoeveelheid neerslag per maand weer zoals ze over een recente periode van dertig jaar geregistreerd zijn voor de stad Bangkok. Deze statistieken kunnen niet als weersverwachting gezien worden, maar als een indicatie van hoe het weer gemiddeld in een bepaalde periode is.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 32 C 21 C 9 uur 1 dag 13 mm n.v.t.
februari 33 C 23 C 9 uur 3 dagen 20 mm n.v.t.
maart 34 C 25 C 8 uur 3 dagen 42 mm n.v.t.
april 35 C 26 C 8 uur 7 dagen 91 mm n.v.t.
mei 34 C 26 C 7 uur 16 dagen 248 mm n.v.t.
juni 33 C 26 C 6 uur 16 dagen 157 mm n.v.t.
juli 33 C 25 C 6 uur 18 dagen 175 mm n.v.t.
augustus 33 C 25 C 5 uur 20 dagen 220 mm n.v.t.
september 32 C 25 C 5 uur 20 dagen 334 mm n.v.t.
oktober 32 C 25 C 6 uur 16 dagen 292 mm n.v.t.
november 32 C 23 C 8 uur 6 dagen 50 mm n.v.t.
december 31 C 21 C 8 uur 2 dagen 6 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Bangkok bezoek je het beste tussen december en maart als je puur kijkt naar het weer. Deze droge periode is natuurlijk ideaal om Bangkok te verkennen. Dat betekent echter wel dat de prijzen van vliegtickets, hotels en appartementen vaak wat hoger liggen. Dat geldt zeker voor de kerstvakantie. In die periode is de vraag naar vliegtickets veel hoger dan anders. Wie goedkoop naar Bangkok op vakantie wil gaan die kan in het regenseizoen gaan. Tijdens onze zomervakantie zul je weinig echte spotprijzen vinden, maar net rond de zomervakantie kun je beduidend goedkoper naar Bangkok reizen dan in andere periodes.

Meer info over Bangkok

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Bangkok:
bijzondere plaatsen in Bangkok
Bangkok fotoreportage
Bangkok in n dag
Bangkok informatie
Bangkok informatie
Bangkok weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy