Wijken en buurten in Bangkok

Bangkok kent geen structuur zoals je die gewend bent van Europese steden. Er is niet echt sprake van een centrum, maar er zijn meerdere interessante wijken die vooral in het centrale deel van de stad liggen. Dat maakt het soms wat lastig om jezelf te oriënteren, want wij Europeanen gebruiken graag een centraal hart als uitgangspunt voor een stedentrip. Het feit dat de gemakkelijkste vormen van openbaar vervoer, de metro en de skytrain, een deel van het centrum niet beslaan maakt het er niet gemakkelijker op.

Hieronder beschrijven we in het kort een aantal van de belangrijkste wijken en buurten van Bangkok. Deze delen van Bangkok liggen vrijwel allemaal ten oosten van de rivier Chao Phraya.
Rattanakosin is een deel van de stad waar je eigenlijk niet omheen kunt. Dit is het oude centrum van Bangkok, waar koning Rama I in 1782 de nieuwe hoofdstad Bangkok stichtte. Hier staan hoogtepunten van de stad zoals het Koninklijk Paleis, Wat Pho, Wat Phra Kaew en het nationaal museum. In het westen van Rattanakosin vind je vrij veel goede restaurantjes waar je uitstekend kunt genieten van de traditionele Thaise keuken.

Banglamphu is dé backpackerswijk van Bangkok. Vooral in de straten Thanon Khao San en Thanon Ram Buttri bruist het vanwege de continue aanwezigheid van grote aantallen backpackers. Voor veel Europese bezoekers is dit het begin en/of het eindpunt van een backpackreis door Zuid-Oost Azië. Wie van uitgaan houdt die is hier prima op z’n plek. In en rondom de wijk liggen verschillende interessante bezienswaardigheden zoals het Democracy Monument en Wat Saket. Banglamphu wordt overigens ook vaak kortweg aangeduid als Khao San Road, naar de belangrijkste straat van de wijk.

Banglamphu

Sukhumvit is een wijk die ook wel beschreven wordt als het Manhattan van Bangkok. Deze wijk laat een contrast zien van hoge wolkenkrabbers en oude pandjes waarin eettentjes en winkeltjes zitten. De wijk is vernoemd naar de weg Sukhumvit (Thailand Route 3) die vanuit het zuidoosten van Thailand over een lengte van 1005 kilometer tot in het hart van Bangkok leidt. Sukhumvit is ook bekend vanwege de rosse buurten die in de zijstraten liggen. De meest beruchte is waarschijnlijk het Nana district wat gezien mag worden als het centrum van de prostitutie in Bangkok. Geen buurt tijdens een gezinsvakantie naartoe te gaan, dus.

Sukhumvit

Siam Square mag je zien als het shoppingparadijs van Bangkok. Rondom deze plek vind je grote winkelcentra zoals Siam Paragon, Siam Centre en Central World Plaza. In deze luxe overdekte winkelcentra ga je winkelen voor de laatste mode maar in de omringende straten ga je vooral naartoe om op jacht te gaan naar de beste koopjes. Rondom Siam Square kun je bioscopen bezoeken en genieten van veel uiteenlopende (vooral Aziatische) keukens. Wij zijn zelf dol op het grote aanbod van restaurants op de laagste verdieping van Siam Paragon. Helaas sluit het vrijwel wel allemaal al rond tien uur ’s avonds.

Chinatown is de Chinese wijk van Bangkok. De gezellige drukte, de vele eetstalletjes en de typisch Chinese producten vormen een geweldige mix van elementen die van Chinatown zo’n populaire plek binnen de stad maken. Hoewel Chinatown de hele dag door de moeite waard is, vinden wijk Chinatown het leukste worden op het moment dat de zon ondergaat. Het wordt dan ineens duidelijk drukker op straat en de vele neonreclames transformeren vooral Thanon Yaowarat om tot een sfeervol decor. Je waant je bijna in Beijing of Hongkong.

Chinatown

Silom is vooral een zakendistrict, maar is zeker ook voor toeristen de moeite waard. Hier zitten een aantal uitstekende hotels, kun je heerlijk eten en kun je ’s avonds naar de Patpong Nighmarket waar je vooral geconfronteerd wordt met namaakspullen en bars vol gogogirls. Als ze hier vragen of je interesse hebt in pingpong dan hebben ze het niet over de sport met een pingpongtafel, twee spelers, twee batjes en een pingpongbal. Google zelf maar om te zien wat er wel bedoeld wordt. Door de goede verbindingen me de metro en skytrain is Silom een goede uitvalsbasis voor een stedentrip in Bangkok.

Riverside is het gebied dat direct langs de Chao Phraya rivier ligt. De oevers van deze belangrijke levensader van de stad zijn langzaamaan aan het veranderen. Je ziet steeds meer hoogbouw van vooral luxe hotels en appartementencomplexen verschijnen. Toch heeft dit stuk van Bangkok nog veel van het oude uiterlijk en de oude charme weten te behouden. Hier vind je de beste rooftopbars, hier heb je amper last van verkeersopstoppingen en hier kun je op sommige plekken nog prima ontsnappen aan de dagelijkse drukte die op veel plekken in Bangkok aanwezig is. Als je het authentieke deel van Bangkok wilt ontdekken dan is een fietstocht de beste optie. Niet alleen word je meegenomen door steegjes die je zelf niet zou ontdekken, ook zijn de afstanden hier te groot om het te voet te doen. Met de Bangkok Highlights Fietstour kom je voor een groot deel door dit interessante deel van Bangkok.

Riverside